Sisällysluettelo
Ulosotto - Mitä ulosotto tarkoittaa ja miten se toimii?
Ulosotto on viranomaistoimintaa, jossa peritään maksamattomia velkoja. Lue miten ulosotto toimii ja mitä voit tehdä ulosottotilanteessa.
Ulosotto on virallinen perintäkeino, jolla velkoja voi periä saataviaan velalliselta viranomaisen avulla. Se käynnistyy, kun tavallinen perintä ei ole tuottanut tulosta. Käydään läpi, mitä ulosotto käytännössä tarkoittaa ja miten se vaikuttaa velallisen elämään.
Mikä on ulosotto?
Ulosotto on viranomaisen toteuttama lakisääteinen perintäkeino, jolla velkoja voi periä maksamattomia saataviaan. Se käynnistyy, kun velkoja hakee ulosottoa käräjäoikeuden päätöksen tai muun ulosottoperusteen avulla.
Velka voi päätyä ulosottoon, kun tavallinen perintä ei ole tuottanut tulosta. Tyypillisesti prosessi etenee näin:
- Laskun eräpäivä on ylittynyt useilla viikoilla
- Velkoja on lähettänyt maksumuistutuksia
- Perintätoimisto on yrittänyt periä velkaa tuloksetta
- Velkoja hakee käräjäoikeudelta velkomustuomion
- Velka siirtyy ulosottoon
Ulosottoa hoitavat ulosottoviranomaiset, jotka toimivat Ulosottolaitoksen alaisuudessa. Ulosottomies voi periä velkaa suoraan velallisen:
- Palkasta
- Eläkkeestä
- Työttömyyskorvauksesta
- Veronpalautuksista
- Omaisuudesta
Ulosotossa velallisella on oikeus sopia maksusuunnitelmasta ulosottomiehen kanssa. Velallisen toimeentulo turvataan suojaosuudella, joka on vuonna 2024 vähintään 906,29 euroa kuukaudessa yksinasuvalla.
Ulosotto ei ole pysyvä tilanne - siitä voi selviytyä. Jos kohtaat maksuvaikeuksia, kannattaa olla yhteydessä ulosottomieheen mahdollisimman pian ja sopia maksuista. Velallisen oikeuksia suojaavat tarkat säännökset, ja apua tilanteeseen on aina saatavilla.
Ulosoton eteneminen
Ulosotto käynnistyy, kun ulosottomies lähettää velalliselle vireilletuloilmoituksen. Ilmoitus sisältää tiedot perittävästä velasta ja maksukehotuksen. Samalla alkaa kahden viikon maksuaika, jonka aikana velan voi maksaa ilman lisäkuluja.
Jos maksua ei suoriteta, ulosottomies aloittaa selvitystyön velallisen tuloista ja omaisuudesta. Tietoja kerätään eri rekistereistä ja tarvittaessa velalliselta itseltään. Ulosottomies voi myös tehdä ulosottoselvityksen, jossa velallisen on annettava tarkat tiedot taloudellisesta tilanteestaan.
Ulosmittaus kohdistuu ensisijaisesti:
- Rahavaroihin ja toistuvaistuloihin
- Veronpalautuksiin ja muihin saataviin
- Irtaimeen omaisuuteen
- Kiinteään omaisuuteen
Velallisen suojasäännökset rajoittavat ulosmittausta. Esimerkiksi palkasta voidaan ulosmitata yleensä enintään 1/3, ja tavanomainen koti-irtaimisto on suojattu ulosmittaukselta.
Ulosotto päättyy, kun velka on maksettu tai todettu varattomaksi. Varattomuuseste tarkoittaa, ettei velalliselta löydy ulosmitattavaa omaisuutta tai tuloja. Tällöin velka palautuu velkojalle ja ulosotto voidaan käynnistää myöhemmin uudelleen. Ulosoton kesto riippuu velan suuruudesta ja velallisen maksukyvystä - se voi kestää muutamista kuukausista useisiin vuosiin.
Velallisen oikeudet ja velvollisuudet
Velallisen keskeinen oikeus on saada suojaosuus toimeentuloa varten. Vuonna 2024 suojaosuus on 906,29 euroa kuukaudessa yksinasuvalle, ja se nousee 325,86 eurolla jokaista velallisen elatuksen varassa olevaa henkilöä kohti.
Sinulla on oikeus saada tietoa ulosottoasiasta ja pyytää maksujärjestelyjä. Voit sopia ulosottomiehen kanssa maksuaikataulusta tai vapaakuukausista, jos taloudellinen tilanteesi sitä vaatii. Velallisella on myös oikeus valittaa ulosottomiehen päätöksistä ja toimista.
Velvollisuuksista tärkein on tietojenantovelvollisuus. Sinun tulee antaa ulosottomiehelle totuudenmukaiset tiedot:
- Tuloistasi ja varallisuudestasi
- Työpaikastasi ja työsuhteen luonteesta
- Asuinpaikastasi ja yhteystiedoistasi
- Perhetilanteestasi ja elatusvelvollisuuksistasi
Velallisen tulee myös välttää uutta velkaantumista ja pyrkiä parantamaan maksukykyään. Et saa tahallisesti heikentää taloudellista tilannettasi tai vaikeuttaa velkojien maksunsaantia.
Jos tulosi ylittävät suojaosuuden, ulosottomies voi ulosmitata:
- 2/3 suojaosuuden ylittävästä nettopalkasta
- Koko veronpalautuksen
- Omaisuutta tietyin rajoituksin
Velallisella on oikeus saada velkaneuvontaa ja apua taloutensa järjestämiseen. Kannattaa myös selvittää mahdollisuudet maksuvaikeuksien ratkaisemiseen ennen ulosottoa.
Ulosoton vaikutukset
Ulosotto vaikuttaa merkittävästi arkielämään. Maksuhäiriömerkintä rekisteröidään, kun ulosotto todetaan varattomuuden tai pitkäkestoisen ulosoton vuoksi. Merkintä säilyy yleensä 2-4 vuotta ja vaikeuttaa esimerkiksi:
- Vuokra-asunnon saamista
- Vakuutusten ottamista
- Puhelinliittymän avaamista
- Osamaksusopimusten tekemistä
- Työpaikan saamista tietyillä aloilla
Ulosoton kesto riippuu velan määrästä ja maksukyvystä. Tavallisesti ulosotto jatkuu kunnes velka on maksettu tai todettu varattomaksi. Määräaikainen ulosottoperuste on voimassa:
- 15 vuotta yksityishenkilön veloissa
- 20 vuotta jos velkoja on yksityishenkilö
- 25 vuotta rikosperusteisissa veloissa
Arkielämässä ulosotto näkyy erityisesti talouden kiristymisenä. Palkasta, eläkkeestä tai työttömyyskorvauksesta ulosmitataan säännöllisesti osa, mikä voi olla enintään 1/3 nettotuloista. Veronpalautukset menevät kokonaan ulosottoon.
Ulosotto voi myös rajoittaa matkustamista, sillä passin myöntäminen voidaan evätä merkittävien ulosottovelkojen vuoksi. Lisäksi omaisuuden hankkiminen vaikeutuu, koska uusi omaisuus voidaan ulosmitata. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että tavanomainen koti-irtaimisto ja välttämättömät työvälineet ovat suojattuja ulosmittaukselta.
Ulosotosta selviäminen
Ulosotosta selviäminen vaatii aktiivista otetta ja yhteistyötä ulosottoviranomaisten kanssa. Tärkein askel on ottaa yhteyttä ulosottomieheen heti kun huomaat maksuvaikeuksia - näin voit neuvotella joustavista maksujärjestelyistä.
Ulosottomiehen kanssa voit sopia:
- Maksusuunnitelmasta, jossa maksat velkaa pienemmissä erissä
- Vapaakuukausista, joiden aikana ulosmittaus keskeytyy (max 3kk/vuosi)
- Ulosmittauksen lykkäyksestä erityisestä syystä
- Lievemmästä ulosmittausmäärästä, jos taloudellinen tilanteesi on vaikea
Maksujärjestelyjen lisäksi kannattaa hakea maksutonta talous- ja velkaneuvontaa. Neuvojat auttavat:
- Kartoittamaan kokonaistilanteen
- Laatimaan realistisen maksusuunnitelman
- Selvittämään velkajärjestelyn mahdollisuuden
- Neuvottelemaan velkojien kanssa
Jos velkataakka on suuri, voit hakea velkajärjestelyä. Se mahdollistaa velkojen järjestelyn ja osittaisen anteeksiannon. Velkajärjestelyn edellytyksenä on, että maksukyvyttömyys johtuu esimerkiksi:
- Sairaudesta
- Työttömyydestä
- Muusta olosuhteiden muutoksesta
Muista, että ulosotosta selviäminen on mahdollista. Apua saat:
- Talous- ja velkaneuvonnasta
- Ulosottoviranomaisilta
- Sosiaalitoimistosta
- Diakoniatyöstä
- Takuusäätiöstä
Usein kysytyt kysymykset
Mitä ulosotto tarkoittaa käytännössä? Ulosotto on viranomaisprosessi, jossa velallisen tuloja tai omaisuutta käytetään pakolla velkojen maksamiseen.
Miten paljon palkasta voidaan ulosmitata? Palkasta ulosmitataan yleensä 1/3, mutta määrä riippuu nettotulojen suuruudesta ja suojaosuudesta, joka jätetään velallisen elinkustannuksiin.
Voiko ulosottoa estää tai keskeyttää? Ulosottoa voi hakea keskeytettäväksi painavista syistä tai sopia maksusuunnitelmasta ulosottomiehen kanssa.
Kuinka kauan ulosotto kestää? Ulosotto jatkuu kunnes velka on maksettu tai sen määräaika umpeutuu. Tavallisen velan ulosottoperusteen määräaika on 15 tai 20 vuotta.
Mitä omaisuutta ulosotto voi koskea? Ulosotto voi koskea palkkaa, eläkettä, pankkitiliä, veronpalautuksia sekä myytävissä olevaa omaisuutta kuten autoa tai asuntoa.
Näkyykö ulosotto luottotiedoissa? Kyllä, pitkäkestoinen ulosotto aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän luottotietoihin.
Yhteenveto
- Ulosotto on viranomaistoimintaa, jossa peritään maksamattomia velkoja ja muita saatavia pakolla
- Ulosottoon päätyminen edellyttää aina tuomioistuimen päätöstä tai muuta lainvoimaista ulosottoperustetta
- Ulosotto voi kohdistua palkkaan, omaisuuteen tai muuhun varallisuuteen tiettyjen sääntöjen mukaisesti
Aiheeseen liittyvää
Lähteet
- Ulosottolaitos (ulosotto.fi)
- Laki ulosottokaaresta
- Takuusäätiö
- Kilpailu- ja kuluttajavirasto
- Oikeusministeriö
perintäkeino palkan ulosmittaus suojaosuus
Maksuvaikeudet ja velkaongelmat