Sisällysluettelo
Yllättäviin menoihin varautuminen - Opas säästämiseen
Miten varautua yllättäviin menoihin
Elämä tuo eteen yllättäviä tilanteita ja menoja, joihin on hyvä varautua etukäteen. Puskurirahasto tuo mielenrauhaa ja auttaa selviämään taloudellisista yllätyksistä ilman velkaantumista.
Miksi yllättäviin menoihin kannattaa varautua?
Elämässä tulee väistämättä vastaan yllättäviä menoja, jotka voivat horjuttaa talouttasi merkittävästi. Tyypillisimpiä odottamattomia kuluja ovat kodinkoneiden rikkoutuminen, auton korjaukset, äkilliset terveydenhuoltokulut tai lemmikin eläinlääkärikäynnit.
Puskurirahaston merkitys korostuu erityisesti näissä tilanteissa. Ilman säästöjä joudut turvautumaan kalliiseen kulutusluottoon tai pikalainaan, joka voi johtaa velkakierteeseen. Säästöjen avulla voit hoitaa yllättävät menot ilman lisäkustannuksia ja stressiä.
Finanssialan suositusten mukaan puskurirahastossa tulisi olla vähintään 2-3 kuukauden nettopalkkaa vastaava summa. Keskimääräisellä 2800 euron kuukausipalkalla tämä tarkoittaa noin 6000-8000 euron säästöjä. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa säästäminen pienelläkin summalla ja kasvattaa puskuria vähitellen.
Hätävararahaston luominen kannattaa aloittaa heti, sillä säästöjen kerryttäminen vie aikaa. Tutkimusten mukaan jopa 40% suomalaisista ei pystyisi maksamaan 1000 euron yllättävää laskua ilman lainaa. Säästämällä kuukausittain 50-100 euroa saat jo vuodessa kasaan merkittävän turvaverkon yllättävien menojen varalle.
Puskurirahasto tuo mielenrauhaa ja taloudellista turvaa. Se auttaa sinua välttämään kalliit hätäratkaisut ja antaa aikaa harkita rauhassa eri vaihtoehtoja, kun yllättävä menoerä osuu kohdalle.
Näin aloitat säästämisen yllättäviä menoja varten
Aloita säästäminen kartoittamalla kuukausittaiset menosi ja tulosi. Seuraa tarkasti kulutustasi esimerkiksi kahden viikon ajan - näin löydät helposti säästökohteita. Pienetkin muutokset, kuten lounaan valmistaminen kotona tai tarpeettomien tilausten peruminen, voivat tuoda 50-100 euroa lisää säästöön kuukaudessa.
Automatisoi säästäminen säästötilille heti palkkapäivänä. Tutkimusten mukaan automaattinen säästäminen on jopa 80% tehokkaampaa kuin satunnainen rahan siirtäminen. Valitse summa, jonka voit sitoutua säästämään joka kuukausi - aloita vaikka 25 eurosta.
Puskurirahastoa varten kannattaa avata erillinen säästötili, josta et nosta rahaa muuhun kuin oikeasti yllättäviin menoihin. Finanssivalvonnan selvityksen mukaan erillinen säästötili vähentää houkutusta käyttää säästöjä heräteostoksiin jopa 65%.
Valitse säästötili, jossa on:
- Ei kuukausimaksuja
- Helppo käytettävyys hätätilanteissa
- Mahdollisuus automaattiseen säästämiseen
- Kohtuullinen korko
Aseta itsellesi realistinen säästötavoite. Jos säästät 100 euroa kuukaudessa, sinulla on vuodessa 1200 euroa puskuria. Tärkeintä on säästää säännöllisesti, vaikka summa tuntuisi pieneltä. Kasvata säästösummaa aina kun mahdollista, esimerkiksi palkankorotuksen yhteydessä.
Puskurirahaston järkevä käyttö
Puskurirahasto on tarkoitettu vain aitoon tarpeeseen, kuten yllättäviin kodinkoneiden korjauksiin tai äkillisiin terveydenhoitokuluihin. Sitä ei kannata käyttää heräteostoksiin tai normaaleihin kuukausimenoihin. Joustoluottoihin verrattuna puskurirahaston käyttö on aina edullisempaa, sillä vältyt korkokuluilta.
Kun joudut käyttämään puskurirahastoa, tee selkeä suunnitelma sen täydentämiseksi. Tutkimusten mukaan 70% suomalaisista ei täydennä käytettyä puskurirahastoa suunnitelmallisesti. Tehokas tapa on nostaa kuukausittaista säästösummaa väliaikaisesti, kunnes rahasto on taas tavoitetasolla.
Pidä puskurirahasto erillään muista säästöistä avaamalla sille oma tili. Finanssialan tutkimuksen mukaan erillinen tili vähentää säästöjen käyttöä muihin tarkoituksiin jopa 80%. Voit myös jakaa puskurirahaston kahteen osaan:
- Välittömän hätävaran tili (1-2 kk menot)
- Isompien yllättävien menojen tili (2-4 kk menot)
Luottokortin sijaan puskurirahasto tarjoaa stressittömän ratkaisun yllättäviin menoihin. Seuraa rahaston käyttöä ja kirjaa ylös, millaisiin menoihin olet sitä tarvinnut. Näin opit arvioimaan paremmin tarvittavan puskurin kokoa ja varautumaan tuleviin menoihin.
Vaihtoehtoiset varautumistavat
Puskurirahaston rinnalle kannattaa harkita myös muita varautumiskeinoja. Vakuutukset ovat järkevä tapa suojautua isoilta yllättäviltä kuluilta, erityisesti kun kyseessä on arvokasta omaisuutta tai terveyteen liittyvät riskit.
Vakuutus on usein kustannustehokkaampi vaihtoehto silloin, kun mahdollinen menetys olisi merkittävä. Finanssialan tilastojen mukaan keskimääräinen kotivakuutuskorvaus on 2800 euroa ja sairauskuluvakuutuskorvaus 750 euroa. Näin isoja summia voi olla haastavaa säästää puskurirahastoon.
Tehokas varautumisstrategia yhdistää eri keinoja:
- Puskurirahasto pienempiin yllätyksiin (500-1000€)
- Vakuutukset isompiin riskeihin
- Omavastuun säästäminen erikseen
- Säännöllinen budjetointi ennakoiduille kuluille
Asiantuntijat suosittelevat myös ennaltaehkäisevää huoltoa ja kunnossapitoa. Säännöllinen auton huolto tai kodin kuntokartoitus voi säästää isommilta yllätyksiltä. Tutkimusten mukaan ennakoiva huolto vähentää yllättäviä korjauskuluja keskimäärin 40%.
Varautumisen taso kannattaa suhteuttaa omaan elämäntilanteeseen. Lapsiperheillä ja asuntovelallisilla tulisi olla kattavampi turvaverkko kuin yksin vuokralla asuvalla. Finanssialan suositusten mukaan kokonaisvarautumisen (säästöt + vakuutukset) tulisi kattaa 6-12 kuukauden menot.
Usein kysytyt kysymykset
Kuinka paljon pitäisi säästää yllättäviä menoja varten? Suositus on 3-6 kuukauden menoja vastaava summa, riippuen elämäntilanteestasi ja tulojen vakaudesta
Mihin yllättävien menojen säästöt kannattaa sijoittaa? Helposti nostettavalle säästötilille, jossa rahat ovat nopeasti käytettävissä tarpeen tullen
Mistä aloittaa säästäminen? Aseta automaattinen tilisiirto palkkapäivälle, aloita pienellä summalla kuten 50€/kk ja kasvata sitä vähitellen
Mitä yllättäviä menoja varten pitäisi varautua? Kodinkoneiden rikkoutuminen, auton korjaukset, äkilliset terveydenhoitokulut ja työttömyys ovat yleisimpiä yllättäviä menoja
Miten tasapainottaa säästäminen muiden menojen kanssa? Tee budjetti, priorisoi säästäminen ja käsittele se kiinteänä kuluna muiden välttämättömien menojen tapaan
Yhteenveto
- Säästä 3-6 kuukauden menoja vastaava summa yllättävien tilanteiden varalle
- Aloita säästäminen automaattisilla tilisiirroilla ja pienillä summilla
- Pidä hätävara helposti saatavilla olevalla säästötilillä
Aiheeseen liittyvää
Lähteet
- Finanssiala ry:n tutkimukset säästämisestä
- Suomen Pankin tilastot kotitalouksien säästämisasteesta
- Kuluttajaliiton taloudenhallinnan oppaat
- Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn ohjeet
- Takuusäätiön talousneuvonta
vakuutukset säästöt riskienhallinta
Taloudenhallinta ja budjetointi