Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


verotus-ja-lainat:osakaslainan-verotus

Osakaslainan verotus - Opas osakkaan lainan käsittelyyn

Osakaslainan verotukseen liittyvät säännöt ja käytännöt. Lue, miten osakaslaina vaikuttaa verotukseesi ja mitä sinun tulee huomioida.

Osakaslaina on osakeyhtiön osakkaalle myöntämä laina, jonka verotuksellinen käsittely vaatii erityistä tarkkuutta. Tässä oppaassa käymme läpi osakaslainan verotuksen pääperiaatteet ja tärkeimmät huomioonotettavat seikat.

Mikä on osakaslaina?

Osakaslaina tarkoittaa osakeyhtiön osakkaalleen tai tämän perheenjäsenelle antamaa rahalainaa. Kyseessä on verotettava osakaslaina, kun lainan saaja tai hänen perheenjäsenensä omistaa vähintään 10 % yhtiön osakkeista suoraan tai välillisesti.

Verotuksen näkökulmasta osakaslainaa käsitellään pääomatulona, jos laina on nostettuna verovuoden päättyessä. Lainan määrä verotetaan 30 % mukaan 30 000 euroon asti, ja ylimenevältä osalta 34 % mukaan. Tämä lainan verotuskäytäntö poikkeaa merkittävästi tavallisista yrityslainoista.

Osakaslainan myöntämiselle on asetettu tiettyjä rajoituksia osakeyhtiölaissa. Lainan antamisen tulee perustua liiketaloudellisiin syihin ja yhtiöllä pitää olla vapaata omaa pääomaa lainan myöntämiseen. Lisäksi:

  • Lainasta on sovittava kirjallisesti
  • Lainalle on asetettava markkinaehtoinen korko
  • Takaisinmaksusta on tehtävä realistinen suunnitelma
  • Lainalle on saatava riittävät vakuudet

Jos laina maksetaan takaisin saman verovuoden aikana, sitä ei veroteta pääomatulona. Huomioitavaa on, että myöhemmin takaisin maksetun lainan verotusta ei palauteta, vaan maksaja voi vähentää takaisinmaksetun määrän pääomatulojen verotuksessa seuraavien viiden vuoden aikana.

Osakaslainan verotus pääomatulona

Osakaslainan verotus tapahtuu pääomatulona sinä verovuonna, kun laina on nostettuna vuoden viimeisenä päivänä (31.12.). Verokohtelu on kaksiportainen: 30 000 euroon asti veroprosentti on 30 % ja sen ylittävältä osalta 34 %. Esimerkiksi 40 000 euron osakaslainasta maksat veroa 12 400 euroa (30 000 € x 30 % + 10 000 € x 34 %).

Verotuksessa on tärkeä huomioida korkojen vähennysoikeus, sillä osakaslainasta maksettavat korot ovat vähennyskelpoisia pääomatuloista. Lainan takaisinmaksu oikeuttaa vähennykseen tulevien viiden vuoden pääomatulojen verotuksessa, mikä kannattaa huomioida verosuunnittelussa.

Jos maksat osakaslainan takaisin saman verovuoden aikana, verotusta ei synny lainkaan. Tämä on merkittävä etu lyhytaikaisessa rahoitustarpeessa. Huomioi kuitenkin, että jos laina on maksamatta vuodenvaihteessa, verojen maksuvelvollisuus syntyy, vaikka maksaisit lainan heti seuraavan vuoden alussa.

Veroilmoituksella osakaslaina ilmoitetaan sen verovuoden pääomatulona, jolloin laina on nostettuna vuoden lopussa. Ilmoitus tehdään esitäytetyn veroilmoituksen kohdassa ”Muut pääomatulot”. Myöhemmät takaisinmaksut ilmoitetaan vastaavasti vähennyksinä pääomatuloista niiden maksuvuonna.

Osakaslainan takaisinmaksu ja verovähennys

Osakaslainan takaisinmaksu vaikuttaa suoraan verotukseesi. Jos maksat lainan takaisin saman verovuoden aikana, veroseuraamuksia ei synny lainkaan. Sen sijaan myöhemmin takaisinmaksetusta lainasta saat vähennysoikeuden pääomatuloihisi.

Takaisinmaksun vähennysoikeus on voimassa viisi vuotta siitä vuodesta eteenpäin, kun teet takaisinmaksun. Voit vähentää takaisinmaksetun summan pääomatuloistasi, mikä tarkoittaa käytännössä 30-34 % verosäästöä maksetusta summasta. Huomaa kuitenkin, että vähennysoikeus koskee vain pääomana verotettua lainaa.

Vähennysoikeuteen liittyy muutamia tärkeitä rajoituksia:

  • Vähennyksen voi tehdä vain alkuperäinen lainanottaja
  • Vähennystä ei saa, jos laina on maksettu takaisin saman verovuoden aikana
  • Vähennys on tehtävä viiden vuoden kuluessa takaisinmaksusta
  • Vähennys edellyttää, että laina on verotettu aiemmin pääomatulona

Jos sinulla ei ole pääomatuloja, voit hyödyntää alijäämähyvitystä. Tällöin saat 30 % vähennyksestä hyödynnettyä ansiotulojen verotuksessa, kuitenkin enintään 1 400 euroa vuodessa. Puolison pääomatuloja voi myös hyödyntää vähennyksen tekemiseen.

Muista dokumentoida takaisinmaksut huolellisesti ja säilyttää tositteet mahdollista verotarkastusta varten. Ilmoita takaisinmaksut veroilmoituksellasi kohdassa ”Pääomatuloista tehtävät vähennykset”.

Osakaslainan sudenkuopat

Osakaslainan yleisimmät sudenkuopat liittyvät usein peitellyn osingonjaon riskiin. Tämä riski realisoituu erityisesti silloin, kun lainaehdot eivät ole markkinaehtoisia tai takaisinmaksusta ei ole tehty realistista suunnitelmaa.

Tyypillisiä virheitä ovat:

  • Liian alhainen korko tai koron puuttuminen kokonaan
  • Vakuuksien puutteellinen dokumentointi
  • Epämääräinen tai puuttuva takaisinmaksusuunnitelma
  • Lainapäätöksen dokumentoinnin laiminlyönti

Peitellyn osingonjaon riski kasvaa merkittävästi, jos lainaa käytetään toistuvasti lyhytaikaiseen rahoitukseen tai jos lainasaldo kasvaa jatkuvasti. Verottaja voi tulkita tällaisen toiminnan pääomalainan sijaan peitellyksi osingonjaoksi.

Välttääksesi ongelmat:

  • Dokumentoi lainapäätös huolellisesti hallituksen pöytäkirjaan
  • Aseta lainalle vähintään valtiovarainministeriön vahvistama peruskorko
  • Vaadi riittävät vakuudet (vähintään 100 % lainan määrästä)
  • Tee kirjallinen takaisinmaksusuunnitelma realistisella aikataululla

Erityisen tärkeää on huomioida yhtiön vapaan oman pääoman riittävyys lainan myöntämishetkellä. Jos yhtiöllä ei ole vapaata omaa pääomaa, lainan myöntäminen voi johtaa laittomaan varojenjakoon, jolla on vakavat seuraamukset sekä yhtiölle että sen johdolle.

Usein kysytyt kysymykset

Milloin osakaslaina katsotaan verotettavaksi tuloksi? Kun lainaa ei makseta takaisin saman verovuoden aikana, se verotetaan pääomatulona nostovuonna

Miten osakaslainan takaisinmaksu vaikuttaa verotukseen? Takaisinmaksetun lainan voi vähentää pääomatuloista sinä vuonna kun maksu tapahtuu

Keneltä osakaslainaa voidaan verottaa? Osakkaalta jolla on vähintään 10% omistusosuus yhtiöstä, tai hänen perheenjäseneltään

Mitä dokumentteja osakaslainasta tarvitaan? Tarvitaan kirjallinen lainasopimus, jossa määritellään lainan ehdot, korko, vakuudet ja takaisinmaksuaikataulu

Pitääkö osakaslainasta maksaa korkoa? Kyllä, lainasta tulee periä vähintään valtiovarainministeriön vahvistaman peruskoron mukaista korkoa

Yhteenveto

  • Osakaslaina on osakeyhtiön osakkaalle antama laina, joka verotetaan pääomatulona, jos sitä ei makseta takaisin saman verovuoden aikana
  • Lainan nostovuonna laina verotetaan 30% mukaan (pääomatuloverokanta), ja takaisinmaksetusta osuudesta saa vähennyksen tulevina vuosina
  • Osakaslainaa koskevat tarkat dokumentointivaatimukset ja sen on oltava liiketaloudellisesti perusteltu

Aiheeseen liittyvää

Lähteet

  • Tuloverolaki 53a §
  • Verohallinnon ohje: Osakaslainan verotus
  • KHO:n ratkaisut osakaslainatapauksissa
  • Kirjanpitolautakunnan yleisohjeet

peitellyt osingot takaisinmaksu veroseuraamukset

Verotus ja lainat

verotus-ja-lainat/osakaslainan-verotus.txt · Viimeksi muutettu: 2024/12/06 00:32 / vippiinfo